Gun iedere kabouter zijn eigen muts 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Columnist en schrijver Aaf Brandt Corstius laat zich graag inspireren door uitspraken die ze in haar dagelijkse leven tegenkomt. Wijze raad die zij opdoet bij vrienden, vreemden, boeken, kranten en blogs. Vaak slechts één enkel zinnetje waar je je hele leven wat aan hebt. Daar schijft ze columns over in onder andere de Volkskrant en Flow magazine. Gun iedere kabouter zijn eigen muts bevat een verzameling levenslessen waarvan je niet wist dat je ze nodig had. 

Grip is belangrijk

In het voorwoord geeft Corstius aan dat zij grip haalt uit citaten: “Een hele bibliotheek aan behulpzame zinnen heb ik in mijn hoofd, voor mezelf en nu in dit boek. Zo’n zin kan mij, en wie weet anderen, echt helpen de zwaardere dingen en dingetjes van het leven makkelijker van me af te zwieren.” 

Diep inzicht

Corstius’ zinnetjes zijn ontsproten aan diep inzicht. Haar levenslessen zijn met veel humor en zelfspot geschreven. Daardoor voel je tijdens het lezen minder schaamte als zij de vinger op de zere plek legt. Geen enkel mens is immers immuun voor de universele programmeerfouten in het menselijk brein. Daarom heb je mantra’s nodig om uit de problemen te geraken of een uitweg te vinden bij een complex dilemma. Als mens en als ondernemer.

Waarde voor ondernemers

De bundel bevat zestig columns met voor elk mens wat wils. Ze zijn ook, en misschien wel vooral, van waarde voor ondernemende mensen. Mijn favoriete mindsetters? De elf-uur-regel, Op inspiratie wachten is voor amateurs, Maak ook eens een done list, Als het vanavond was, Zie je uitstelgedrag als een teken, Altijd een tegenstander, Gewoon weer eens wat nieuws leren, Niet doen, Won, Het leven is een landkaart, Ordelijk je dromen najagen, Het weer in je hoofd en Dingen willen willen.

Dingen willen willenAfgelopen week faciliteerde ik een gesprek tussen een voormalig topsporter en een voormalig vredessoldaat. Professionals uit verschillende contexten, maar met dezelfde levensvragen. Op een bepaald moment ging het over de wilskwestie. Het verschil weten tussen iets willen en iets écht willen is essentieel bij het voorwaarts leven van het leven dat je zoekt. Je wil niet achterwaarts begrijpen dat je alles hebt gedaan en heel veel hebt gelaten voor iets dat je eigenlijk niet zocht. ‘Dingen willen willen’ van Aaf Brandt Corstius is een hulpstructuur bij het bewust stilstaan bij keuzes in jouw leven of bedrijf. “Veel wilskwesties zijn niet zo eenduidig als een ijsje willen op een warme dag. Welke dingen wil je écht en welke dingen wil je eigenlijk alleen maar willen? Het is in het leven handig om te weten wat je wilt, en het is ook handig om te weten wat je alleen maar wilt willen. En om dat vervolgens niet te doen.”