Hermes achterban kan niet eeuwig blijven hosselen

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

“Bezing mij, o Muze, de vindingrijke man.” (Homeros, Odyssee, 800 vóór Christus)

Volgens Wikipedia heeft het woord ‘hosselen’ meerdere betekenissen: “Hosselen is het op straat verdienen van geld door diefstal en handel. Maar ‘hosselen’ is ook straattaal voor verschillende vormen van bij elkaar scharrelen of ritselen van inkomen: Op een ondernemende, streetwise en gevarieerde manier voldoende inkomen verwerven voor een leuk leven, aldus de allesomvattende online encyclopedie. Hosselen is dus een activiteit van dieven en van ondernemers. En er zijn meer overeenkomsten tussen deze stervelingen te benoemen. Beide beroepsgroepen beheersen hun werkgebied, schatten hun handel op waarde en zijn bereid om grote persoonlijke risico’s te lopen. Deze gelijkenissen in competentieprofielen was al bekend bij de Oude Grieken. Daarom hadden zij ook maar één God voor zowel de handelaren als de dieven, te weten Hermes die ook als boodschapper de pijlsnelle hosselaar van alle Goden was.

Net als de Goden uit de Griekse mythologie, hoeven de Goden van Sillicon Valley uiteraard niet te hosselen. Elon Musk hoeft zijn bitcoins niet bij elkaar te schrapen en Jef Bezos behaalde in Q4 2020 vanaf de Olympus achteloos een omzet van 125 miljard dollar, 40% meer dan een jaar eerder. En liggend aan hun voeten zag Reed Hastings van Netflix 37 miljoen nieuwe abonnees uit zichzelf toestromen. Meer dan 200 miljoen stervelingen zorgen inmiddels voor een omzet van 20 miljard euro omzet. En ook veel halfgoden hadden een goddelijk jaar, zoals supermarktgiganten, farmaceuten en logistieke reuzen.

Hoe anders verging het echter de onfortuinlijke mkb-ers. Nu hun business as usual in coronatijd uitgebannen is, moeten ze massaal hun dagelijkse cashflow bij elkaar hosselen. In de steek gelaten door het fantasieloze kabinet dat noodwetten bij elkaar hosselt in de hoop dat de goden hun goed gezind blijven in verkiezingstijd, heeft patroonheilige Hermes voor de winkeliers, horeca-uitbaters en zelfstandige artiesten maar één boodschap om de plaag van coronamaatregelen te overleven: ga hosselen!

En met de vindingrijkheid van Odysseus doen ze dat massaal door te handelen op online marktplaatsen, met click & collect, thuisbezorg- en afhaalservice en uitverkoopacties via een online hosselstream. Sterrenkoks bemensen mobiele frietkramen en zzp-ers werken als uitzendkracht in de GGD-teststraat, als Uber-chauffeur of als maaltijdbezorger. Maar ondanks alle wendbaarheid en weerbaarheid worden zij niet beloond. Het lukt zelfs het bijna 200-jarige Natura Artis Magistra niet om in hun business netwerk het eten voor hun gekooide leeuwen met levenslange baanzekerheid bij elkaar te stropen. En ook diefstal loont niet meer als vanouds. Terwijl namaakboef Lil Kleine briefjes van 500 euro in de fake-Olympus van Dubai verbrandt, lukt het de straatrovers niet meer om rap genoeg een belegde boterham bij elkaar te hosselen nu winkels schuilgaan achter de dichtgetimmerde ramen, iedereen verplicht thuiswerkt en ‘s avonds bordspellen speelt aan de keukentafel vanwege de avondklok. Hermes kan het niet meer bijbenen.

Een open samenleving heeft onbetwist vijanden in ongebonden virussen en losgeslagen bandieten. Een gesloten samenleving daarentegen vergroot weliswaar de status van de Gods of Business, maar heeft voor de sterfelijke streetwise ondernemer in lege winkelstraten en verlaten leisure-pleinen geen enkel toekomstperspectief. Hermes achterban kan niet eeuwig blijven hosselen.

Rob Meesen