Het bordeel

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

Heren Hoeren Heiligen en Ballen (m/v) op het blok zijn twee boeken van Basile Lemaire die gaan over de noodzaak van veranderen binnen het publieke domein. Vorig jaar schreef ik een column met als titel Mentale seks en mijn laatste column droeg de titel Speeltjes in de slaapkamer. Mijn columns met erotisch getinte titels worden tien keer beter gelezen dan mijn columns met niet erotisch getinte titels! De boeken van Basile Lemaire moeten dan ook gretig aftrek hebben gevonden.

Als prosultant heb ik de afgelopen twintig jaar geleerd dat framing het magische woord is. Framing of denkraam is een Engelse term die begin 21e eeuw in het Nederlands terechtgekomen is en verwijst naar een overtuigingstechniek in communicatie. Erotiek of, nog platter, seks, is het meest krachtige frame dat er bestaat. Het is namelijk ons bestaansrecht. Zonder reproductie sterft een soort uit en daarom heeft de natuur dit frame zo krachtig gemaakt. Seks is dus een universele framing-cue en verkoopt!

Wij mensen oordelen de hele dag en nemen voortdurend beslissingen. Onze oordelen en beslissingen zijn voor het grootste deel gebaseerd op informatie die wij van buitenaf tot ons nemen. Deze informatie is echter gemaakt door een denkraam van iemand anders. Neem het achtuurjournaal van de NOS. In twintig minuten worden vier nieuwsitems uitgelicht! Wie selecteert deze items in de tsunami aan nieuws die we iedere dag voorbij zien komen? En waarom? En hoe beïnvloedt dit jou als kijker?

Als parttime diskjockey en videomaker ben ik gek van audio- en videoapparatuur. Ik weet dus van mezelf dat ik snel in de verleiding kom als deze cue wordt geactiveerd. In het digitale tijdperk weten webwinkels als Bax.nl en Cameranu.nl dit ook van mij. Daarom word ik online voortdurend geconfronteerd met reclames van deze sites en proberen zij mijn cue listig te activeren. Soms lukt het ze en ben ik me niet bewust dat ik word geactiveerd, en soms vind ik het bewust heerlijk om geactiveerd te worden.

Kortom, wat is jouw cue? Wat trekt jouw aandacht? Waar kom jij van in beweging? Oftewel, waardoor word jij geframed? Je kunt ‘jouw’ in de vorige vragen natuurlijk ook vervangen door ‘jouw klant’, om met deze wetenschap jouw propositie nog beter in de markt te zetten. Als lezer vraag je je nu natuurlijk af: wat heeft de titel van deze blog – ‘Het bordeel’ – hiermee te maken? Sorry maar het is een typfout. De titel luidt namelijk ‘Het oordeel’… of stiekem toch niet!?

Patrick Vroomen