Het emotie effect

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Ooit gehoord van Greg Hofmann? Waarschijnlijk niet. Maar je kent ongetwijfeld wel Michael Jordan, Lebron James of Colin Kaepernick. Hoffman verweefde met deze grootheden sport en kunst om de wereld te veranderen. En al doende wist hij ook heel veel producten van Nike te verkopen. Het logo, The Swoosh, is een van ’s werelds bekendste merktekens. Just do it!

Een leven bij Nike

Greg Hoffman was 27 jaar verbonden aan het merk Nike. Hij begon als stagiaire op de ontwerpafdeling en schopte het tot Chief Marketing Officer van het legendarische merk. Hoffman begon in het marketingtijdperk van televisie, tijdschriften en billboards. En was later in zijn carrière zeer succesvol met digitale marketing op platforms en mobiele telefoons. Het levenswerk van Hoffman bevat universeel toe te passen creatieve processen voor iedere ondernemer in de belevingseconomie, ongeacht de bedrijfsvorm of schaalgrootte. Zet alvast YouTube aan op je telefoon. Alle iconische commercials van Nike komen aan bod. Je hebt de meeste ongetwijfeld al eens gezien. Door er nogmaals naar te kijken, maar nu door de ogen van de ontwerper, krijgen ze een nog diepere betekenislaag. Emotion by design!

Thematische indeling

Hoofdstuk 1 is biografisch en de overige chapiters zijn thematisch, zoals Creativiteit is een teamsport, Nooit op zeker spelen en Begin een beweging. De voormalige CMO van Nike brengt de ontwerpprincipes voor het bouwen van een groot merk tot leven aan de hand van de persoonlijke verhalen uit zijn leven bij Nike. Hij verhaalt over hoe je stille krachten het meeste lawaai kunt laten maken, hoe je buiten naar binnen brengt, jezelf huiswerk moet geven, beperkingen kunt accepteren, de randjes op kunt rekken, de vuurproef kunt omhelzen, kunt ontdekken wat anderen missen, een beweging op gang kunt brengen en op de kruispunten moet spelen. Ieder hoofdstuk sluit af met een korte checklist. Samen vormen ze een mindset voor een merk dat een concurrentievoordeel creëert door een sterke emotionele band te ontwikkelen met zijn klanten. Een sterk merk geeft volgens Hoffman mensen het gevoel dat ze zelfs hun stoutste dromen waar kunnen maken. Find your greatness!

Laat een erfenis na

Nike heeft na het vertrek van Hoffman in 2020 op het gameplatform Roblox (maandelijks 164 miljoen actieve gebruikers) Nikeland gecreëerd als Metaverse-experiment. Technologie en data vormen de toekomst van de sport, maar een merk kan volgens Hoffman niet zonder empathie. “Nu meer dan ooit is het voor een merk van belang om menselijk te zijn in het tijdperk van automatisering. Mensen hebben emoties. Mensen maken kunst. Mensen verschaffen en ontvangen inspiratie. Mensen nemen risico’s. Mensen hebben empathie. Mensen vertellen verhalen. Mensen bouwen bewegingen. Mensen werken in teamverband. Mensen maken herinneringen. En mensen verkleinen de afstand. Wees een mens. Ontwerp emotie. Laat een erfenis na.”