Het exponentiële AI-effect

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Martin Ford is een Amerikaanse futurist met focus op de impact van technologie op de arbeidsmarkt, economie en samenleving. In 2015 deed zijn boek over de opmars van de robots, waarin hij stelde dat robotisering de helft van de (kantoor)banen zou doen verdwijnen, veel stof opwaaien. 

De voorspeller

Martin Ford is absoluut geen eendagsvlieg. Hij voerde al in 2009 in The Lights in the Tunnel aan dat kunstmatige intelligentie een groot deel van de menselijke beroepsbevolking overbodig zou maken. Vijftien jaar geleden riep de auteur al op om deze ongemakkelijke waarheid zo snel mogelijk onder ogen te zien. The Rise of the Robots was in 2015 een New York Times bestseller, maar het duurde nog twee jaar voordat het boek in Nederland vertaald werd. Ford had echter niet stilgezeten en liet in Architects of Intelligence (2018) vooraanstaande experts op het gebied van AI aan het woord over Artificial General Intelligence (AGI) en de bijbehorende risico’s. In het meest recente boek van de futuroloog, Rule of the Robots (2021), stelt Ford dat AI een van de meest disruptieve technologieën van de mensheid zal zijn, die vrijwel elke industrie en elk aspect van de beschaving zal transformeren. Dat was slechts één jaar voor de lancering van ChatGPT door OpenAI. 

Het bewijs

Martin Fords voorspelling uit 2009 is nu realiteit. AI is een Killer App. De bewijzen stapelen zich op. Uit onderzoek van Bain & Company blijkt dat Generatieve AI massaal wordt omarmd door het bedrijfsleven. Het kabinet Schoof ziet in AI de oplossing voor de grote opgaven in de zorg. AI zorgt voor omzetdaling bij vertalers. De gemeente Heerlen schrapt in 2025 ongeveer honderd ambtenarenbanen door met AI en robotisering efficiënter te gaan werken. Toch zijn veel bedrijven slecht voorbereid op de impact van AI. En er is geen AI-strategie en bijbehorende strategische personeelsplanning.

Exponentiële curve

Waarom wordt het tempo van de AI-ontwikkeling zo onderschat? Ons brein is slecht in het herkennen van exponentiële patronen. Een voorbeeld maakt dat duidelijk. Stel we hebben een waterdichte Arena in Amsterdam. Als we in minuut één druppel water in het stadion laten vallen en iedere daaropvolgende minuut het aantal druppels verdubbelen (minuut 2 twee druppels, minuut 3 vier druppels, minuut 4 acht druppels en zo verder), hoelang duurt het dan voordat het stadion vol is? Het antwoord luidt: 46 minuten! Wat gebeurt er in de laatste minuut? Juist, het stadion wordt in één keer razendsnel voor de helft gevuld. In minuut 45 zit je op de bovenste ring nog hoog en droog, slechts één minuut later ga je volledig kopje onder. Als je dan nog moet gaan nadenken over jouw toekomst met AI is het te laat. 

Change. Before you have to.