Sinds ik als kind het verhaal van David en Goliath heb gelezen, identificeer ik me heel erg met de underdog. In mijn werk als prosultant vertaalt zich dat in een zwak voor familiebedrijven die het tegen technologiereuzen opnemen, voor startups die dominante marktleiders uitdagen en voor mkb-ondernemers die zich wapenen tegen Adam Smith’s onzichtbare hand van de markt.
Op 9 april jl. zei de minister-president dat de anderhalve-meter-economie voorlopig het nieuwe normaal is. Hoewel ze daar in Zweden met heel goede argumenten anders over denken en een stevige discussie over dit alternatief in Nederland zeer wenselijk is, ontstond er een stimulus-respons reactie bij de onderzoekers en beleidsbepalers in de bankensector. De anderhalve-meter-economie werd omarmd als nieuw paradigma.
De onderzoekers van RaboResearch hadden slechts een week nodig om tot de conclusie te komen dat bijna negentig procent van de economische activiteit in Nederland met ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kan plaatsvinden, waarvan 43 procentpunt zelfs geheel thuis. Voor alle duidelijkheid: contactrijke sectoren zoals de horeca vallen in die 10% waarbij de anderhalve-meter-economie niet mogelijk is. De colleteral damage in de high-risk horeca vormt geen bedreiging voor de bancaire core business op de Zuidas van de BV Nederland.
Underdog Johan Vos, woordvoerder van de Bredase horecaondernemers, legde heel nuchter uit wat dit betekent voor zijn stad: “Tachtig procent van de bedrijven denkt dat ze naar de kloten gaan door de anderhalve-meter-economie.” En dat zal in Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen, Roermond, Weert en Venlo niet anders zijn. Dit betekent op termijn overigens ook het definitieve einde voor de winkels in de binnensteden. Zij mogen weliswaar nog een tijdje braaf meedoen in de anderhalve-meter-economie, maar ook voor hun zal verplichte omscholing het onvermijdelijke lot zijn. De horeca is een essentieel onderdeel van het weefsel van onze samenleving. Op systeemniveau onlosmakelijk verbonden met alle andere sectoren en domijnen.
De monetaire beleidsbepalers ondersteunen, geheel terecht, wel de miljarden investeringen om kwetsbare ouderen tegen elke prijs te beschermen, maar laten de door corona gegijzelde horecaondernemers kil aan hun lot over met een ziek samenlevingsmodel dat niet inclusief is voor onze horeca en dodelijk voor de samenleving. Terwijl de premier toch ook écht heeft gezegd dat wij het met zijn allen, alle zeventien miljoen mensen, moeten doen. Goliath Klaas Knot, directeur van de Nederlandse bank zei echter in de uitzending van 16 april jl. van Op1 dat als je ‘als horecabedrijf niet rendabel kunt zijn met een 1,5 meter protocol, je nu in de kern niet gezond bent. In dat geval sluit je gewoon je deuren, vraag je faillissement aan en ga je je omscholen.’ Of zoals het varken Napoleon het verwoordt in George Orwell’s boek Animal Farm: “Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen.” Maar dat klopt voor geen meter. Zelfs geen anderhalve meter!
Rob Meesen