Automatische gezichtsherkenning is niet langer sciencefiction. Het bedrijf Clearview AI levert zijn gezichtsherkenningssoftware aan politiekorpsen over de hele wereld. Zij gaan daarmee verder dan de grote technologiebedrijven durven. Jouw gezicht is nu van hen. Als deze technologie algemeen beschikbaar wordt, kan het volgens Kashmir Hill een cultuur van gerechtvaardigde paranoia in het leven roepen. Hill is technologieverslaggever van The New York Times en ontmaskerde de mensen en hun denkbeelden achter dit relatief kleine bedrijf met een onvoorstelbaar omvangrijke database: Hoan Ton-That, Richard Schwartz, Charles Johnson en David Scalzo. Ik durf te wedden dat jij het plaatje van deze gezichtenjagers niet automatisch paraat hebt in de database van je brein.
Naakt geboren
We worden naakt geboren en de rest is technologie; taal, kleren, eten, meubels, boeken, steden, muziek, smartphones, wapens en software. Technologie is volgens de eerste wet van historicus Melvin Kranzberg niet goed en ook niet slecht. Maar technologie is ook niet neutraal. Technologievisionair Kevin Kelly gaat daarin nog een stap verder door te stellen dat technologie een eigen wil heeft. Het is in de geschiedenis van de mensheid nog nooit gelukt om een technologie tegen te houden of niet in gebruik te nemen.
Gigantische database
Het menselijk vermogen om duizenden gezichten te onthouden is opmerkelijk. Het vermogen van het neurale netwerk van de narrow AI-technologie van Clearview AI overtreft dat echter. Clairview AI heeft al meer dan een miljard gezichten van internet verzameld. Zonder toestemming hebben ze onze biometrische gegevens van talloze websites gescrapet. Dat doen ze in de disruptieve startup-stijl: move fast and break things. Het algoritme van Clearview AI is verbijsterend accuraat in het identificeren van gezichten. Maar het bevat bias en is zeker niet foutloos. Google en Facebook zijn tot hetzelfde in staat, maar hebben tot nu toe de technologie te controversieel bevonden om uit te brengen. Of de morele beslissing van Clearview AI overeind blijft in privacy-rechtszaken is de vraag die de techreuzen echter graag beantwoordt zien met het oog op de biljoenen dollars die ermee te verdienen zijn. In de tussentijd sluiten ze niet uit dat ze de technologie ooit toevoegen aan hun Augmented Reality-producten.
Blootstelling
Zonder technologie zijn we naakt. Dat betekent niet dat we ons aan alle technologie bloot moeten stellen. Kashmir Hill is van mening dat de burger het recht heeft op de hoogte te zijn van, en inspraak te hebben in, het gebruik van nieuwe technologieën die de macht van bedrijven of de overheid herdefiniëren. Om dit argument kracht bij te zetten, citeert ze de digitale rechtenactivist Evan Greer: “Gezichtsherkenning is een beetje net als nucleaire of biologische wapens. De technologie vormt zo’n groot gevaar voor onze samenleving dat elk mogelijk voordeel in het niet valt bij de potentiële schade.”