Kaal of bijgeschoren?

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

Tja, het is weer zo’n titel waar jij als lezer je eigen beelden bij krijgt. Dat is mooi, want de waarneming ligt in de ogen van de toeschouwer! En nog voordat jij allerlei gedachten krijgt, wil ik je graag meenemen in de nut en noodzaak van goed scheer en snoeiwerk. Kijk naar mijn profielfoto en je weet dat ik recht van spreken heb!

Ongeveer 16 jaar geleden keek ik in de spiegel en dacht ik ‘bijscheren of kaal?’ Het blijven aanmodderen, terwijl je diep van binnen weet dat het een aflopende zaak is, zet geen zoden aan de dijk. Dit soort momenten vraagt om moed. Moed om een besluit te nemen en dus werd het bij mij ‘geen haar meer’ oftewel kaal. Direct na zo’n besluit komt je omgeving in actie. Zou hij ziek zijn? Is hij van het padje af? Gelukkig zijn beide niet waar, al is voor de laatste altijd wat te zeggen.

De afgelopen jaren heb ik veel organisaties zien worstelen met het nemen van besluiten om afscheid te nemen van aflopende verdienmodellen. Soms is het trouwens bewonderenswaardig hoe uitgemolken cash cows toch nog een jaar kunnen worden gemolken. Chapeau zou je denken, echter alle noodzakelijke vernieuwing blijft daardoor uit.

De natuur leert ons dat snoeien een voorwaarde is om groei te stimuleren. Snoeien is bloeien. Radicaal snoeien levert veel vragen op in de omgeving. Net zoals in mijn proces, vraagt de omgeving zich af: “Zou het wel goed gaan met de organisatie?” Wanneer bedrijven zich laten leiden door deze vragen, zal er nooit gesnoeid worden. Je hebt moed nodig om te snoeien.

De BV Nederland zit momenteel ook in een proces van bijscheren of radicaal snoeien. Het zogenoemde vertrouwen moet worden hersteld. Dit suggereert trouwens dat er ooit vertrouwen was, maar dat is wellicht voer voor een andere column. Uit alles blijkt dat de gevestigde orde een proces start van bijscheren oftewel aanmodderen. Ik kan je vertellen dat dit niet werkt. Net als bij mijn haar groeien de oude patronen weer aan als je niet radicaal handelt. En geloof me, het groeit sneller dan je denkt.

Echt veranderen vraagt dus om moed. De moed om afscheid te nemen van iets dat van jou is, waaraan je identiteit ontleent of iets dat past bij jouw routinepatronen. En dat is niet gemakkelijk. Al weet je diep van binnen dat het een aflopende zaak is, snoeien van iets dat vertrouwd voelt, lijkt op een amputatie.

Wat moet er in jouw organisatie worden gesnoeid? Waarvan weet jij diep van binnen dat het een aflopende zaak is?

Patrick Vroomen
Mede-eigenaar TopChange

PS Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kale mannen intelligenter, mannelijker en succesvoller worden gevonden. Ondanks dat dit nooit mijn motief is geweest, het is wel mooi meegenomen. Snoeien doet dus inderdaad bloeien!