‘Keep them dark and feed them shit’

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

Wie ooit flinke kiespijn heeft gehad weet hoe ongelooflijk pijnlijk dit kan zijn. Het straalt uit naar je hele gezicht en eindigt in een bijna ondraaglijke hoofdpijn. Ik ken veel ondernemers die momenteel last hebben van enorme kiespijn. En het vervelende is dat de tandarts ze er niet vanaf kan helpen.

Inmiddels zijn we een kalenderjaar verder in het coronatijdperk. Een deel van mijn klanten, en een deel van mijn ondernemersvrienden, zou tekenen voor een tandartsstoel, maar in werkelijkheid moeten zij volstaan met de marteltafel van de Haagse politiek. Vastgeketend op deze tafel speelt de landelijke politiek met hun verstandskiezen. Zonder verdoving worden deze verstandskiezen verwijderd. Dit leidt tot waanzin gedreven ondernemers die letterlijk hun verstand verliezen omdat ze de maatregelen niet meer kunnen begrijpen.

Ik noem het bewust maatregelen omdat het ontbreekt aan iedere vorm van beleid die gebaseerd is op een visie. Het lijkt wel willekeur waarbij geen perspectief te ontdekken is. Hele gezinnen en hun sociale weefsel zijn overgeleverd aan een groep mensen die niet geschoold zijn voor dit soort vraagstukken, maar dit niet toegeven. Die nog opereren vanuit de 20ste eeuw terwijl we toch al echt 21 jaar in de 21ste eeuw leven. Stel je voor dat jouw tandarts jaren dertig gereedschap zou gebruiken. Of nog erger, dat jouw tandarts eigenlijk een loodgieter is.

Het ooit zo degelijke Nederlandse systeem wankelt aan alle kanten. En het onnavolgbare gedrag van onze politiek lijkt op Mushroom Management wat zoveel betekent als ‘Keep them dark and feed them shit’. En ik heb het niet alleen over onze regering. Ik heb het net zo goed over onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Deze 150 mensen laten ook geen karakter zien. Vanuit een fixed mindset berekenen ze hun kansen om alleen die zaken ter tafel te brengen waarbij ze het minste risico lopen. Lekker makkelijk om tegen te ageren. Kom zelf eens met een goed idee zou ik zeggen.

Terug bij al die ondernemers die vechten voor hun onderneming. Die ieder dag maximaal creatief moeten zijn om te kunnen overleven. Die iedere dag karakter moeten tonen. Deze ondernemers verdienen beter. Zij zijn op 17 maart aan zet om de nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen en dat veroorzaakt nog meer kiespijn. Want wie kies je? En waar kies je dan voor?

Ook al lijkt het erop dat we er weinig aan kunnen doen, toch wil ik iedereen motiveren om te gaan stemmen. Je stemrecht is niet alleen een recht, maar ook de basis voor een democratie.

En mochten je verstandskiezen inmiddels zijn verwijderd, kies dan toch verstandig.

Patrick Vroomen