Maak je bed op (William H. McRaven)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

Maak je bed op (William H. McRaven | 2017)

“What starts here changes the world.” (Merkbelofte van de Universiteit van Texas)

Op de eerste dag van mijn militaire dienstplicht kreeg ik één van de acht eenvoudige bedden op een sober ingerichte militaire slaapzaal toegewezen. Mij werd opgedragen mijn bed met verwassen lakens en wollen dekens zo strak mogelijk op te maken. Voor een net afgestudeerde burger, met slechts de levenservaring van het prepareren van een donzen dekbed, vond ik dat ik een prima prestatie geleverd had. Ik slaagde echter niet voor de test van de sergeant. Toen hij met een grote grijns zijn gulden op mijn bed liet vallen, veerde die niet terug en moest ik opnieuw beginnen. Her-inspectie zou over 10 minuten plaatsvinden. En ook tijdens die tweede poging mislukte ik op grootse wijze voor die kleine taak. Pas bij de achtste keer veerde de gulden terug in de hand van de sergeant. Discipline is de ziel van het leger en die wordt gevormd door kleine dingen duizend keer achter elkaar in één keer goed te doen. Die les werd er, tot vervelens toe, 14 maanden lang ingeramd. Bij het inrichten van mijn kledingkast op mes-breedte, het camoufleren van mijn helm, het poetsen van mijn tanklaarzen, het testen van mijn gasmasker in de bunker, het dagelijkse onderhoud van mijn persoonlijk wapen, het bedienen van de radar-gestuurde 35-milimeter kanonnen op mijn pantserrupsvoertuig en het afvuren van Stinger-raketten vanaf mijn schouder. Opgeven is geen optie, oefening baart kunst en herhaling voorkomt ongelukken. Universele inzichten die ook in mijn leven als mens en professional hét verschil maken.

Vier-sterren-admiraal William H. McRaven sprak op 17 mei 2014 tijdens de diploma-uitreiking van meer dan 8.000 studenten aan de Universiteit van Texas. Hij vertelde hen dat zij in het leven gemiddeld tienduizend mensen zouden ontmoeten. Als zij slechts het leven van tien van die mensen zouden veranderen, en ieder van die mensen op hun beurt weer het leven van tien andere mensen, in vijf generaties, 125 jaar, zou de klas van 2014 het leven van 800 miljoen mensen veranderen. Vervolgens gaf de admiraal het jonge publiek tien persoonlijke lessen mee die hij tijdens de keiharde Navy Seal basistraining van een half jaar geleerd had. Kleine dingen die hun leven konden veranderen en misschien wel de wereld. De video van zijn speech ‘Make your bed’ is op YouTube al meer dan 13 miljoen keer bekeken. Les 1 van McRaven gaat over het opmaken van je bed: “Als jij iedere ochtend jouw bed opmaakt, dan heb jij jouw eerste taak van de dag volbracht. Het zal je een beetje trots maken en aanmoedigen een volgende taak te verrichten, en een volgende, en weer een volgende. Je bed opmaken zal je ook herinneren aan het feit dat kleine dingen in het leven ertoe doen. Als je de kleine dingen niet goed kunt uitvoeren, kun je nooit de grote daden volbrengen. En als je een miserabele dag achter de rug hebt, zal je thuiskomen in een door jou opgemaakt bed dat jou een klein beetje het vertrouwen geeft dat de dag van morgen beter zal zijn.”

In zijn number one New York Times bestseller (er is ook een Nederlandse versie) vertelt McRaven over zijn persoonlijke ervaringen waarmee hij zijn tien levensprincipes van een diepe persoonlijke gelaagdheid voorziet. Hoe zijn ‘drill instructor’ zijn bed testte met een quarter dollar, hoe hij in Irak zag dat Sadam Hoessein in zijn gevangenis nooit zijn bed opmaakte, over de onmenselijke ontberingen tijdens de SEAL-opleiding, over zijn ontmoetingen met de dappere nabestaanden van gesneuvelde soldaten en over de angstaanjagende nachtelijke duiktrainingen in het broedgebied van de grote witte haaien. McRaven was als admiraal verantwoordelijk voor Operation Neptune Spear waarbij op 2 mei 2011 Osama bin Laden werd gedood. In augustus 2014 trad hij na 37 dienstjaren uit actieve dienst. Sinds januari 2015 is McRaven de voorzitter van de Universiteit van Texas.

Het ondernemersboek van deze week gaat over discipline en doorzettingsvermogen. Deze eigenschappen zijn meer dan ooit ook relevant voor de aanpassingsuitdagingen van iedere ‘business commando’. Jouw missie slaagt alleen met de juiste will, skill and drill. Hoe haal jij iedere dag het allerbeste uit jezelf? Hoe ga jij uitdagingen aan en hoe overwin jij tegenslagen? Welke vier-sterren-principes van William H. McRaven pas jij dagelijks toe in jouw leven? If you want to change your life or the world, start off by making your bed.

Rob Meesen