Mentale seks

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

Het antwoord op de vraag hoe vaak koppels de liefde bedrijven, is en blijft een publiek vraagteken. Hoe vaak doet u het? Dit is een vraag die verkoopt. Artikelen in tabloids en tv-programma’s rondom dit thema kunnen rekenen op lezers en kijkers. Is het een taboe of een trend?

Als Prosultant heb ik de afgelopen 20 jaar mogen samenwerken met grootheden in hun vak. Of het nu Arjan Erkel, Joseph Kessels, Peter van Kempen of George Parker was, met al deze toppers heb ik met regelmaat mentale seks gehad! Verleid en geïnspireerd door George Parker, de bedenker van het concept mentale seks, ben ik voortdurend op zoek naar wederzijdse aantrekkelijkheid op mentaal niveau.

Mentale seks is een soort Temptation Island op mentaal gebied. Je verleidt en stimuleert elkaar op zoek naar creativiteit, oplossingen en nieuwe ideeën. Je deelt en vermenigvuldigt door jouw brein bloot te geven en met anderen te verbinden. En als er uit dit proces nieuwe creatieve ideeën worden geboren dienen deze te worden opgevoed totdat ze een bepaalde mate van volwassenheid hebben en zelfstandig door het leven kunnen. Wisselende contacten zijn in dit concept een voorwaarde en leiden tot meer vruchtbaarheid. Polyamorie, de situatie van het mogelijk aangaan van een verbinding uit (mentale) liefde met meerdere personen gelijktijdig, gaat hier dus boven monogamie.

Organisaties die mentale voortplanting de ruimte geven, geven ruimte aan wederzijdse aantrekkelijkheid. Een soort voorspel waar professionals elkaar op mentaal gebied kunnen verleiden. Misschien moeten we het woord vergadering of meeting wel vervangen door ‘date’. Professionals die daten om waardevol te kunnen zijn voor de organisatie. Misschien kun je als organisatie wel ‘blind dates’ organiseren waar professionals uit verschillende geledingen van de organisatie zich mentaal voortplanten zodat er prachtige nieuwe ideeën worden geboren.

Mijn mentale vrijpartijen met een veelvoud aan professionals hebben me de afgelopen 20 jaar veel gebracht. Er zijn nieuwe ideeën en vooral veel nieuwe inzichten geboren. Het opvoeden van deze ideeën en inzichten is net zo belangrijk als ze creëren. Soms heb je veel vrijpartijen nodig om een mooi idee of inzicht over te houden. Het is niet altijd meteen raak. Ik zou iedere professional dan ook stimuleren om veel mentale seks te hebben. Mocht iemand je in de toekomst vragen hoe vaak jij seks hebt dan hoop ik dat je kunt zeggen: ‘Ik heb vijf keer per dag mentale seks’. Geniet ervan!

Patrick Vroomen