Musk Mania (Hans van der Loo & Patrick Davidson)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

Musk Mania (Hans van der Loo & Patrick Davidson | 2016)

“De redelijke mens past zich aan de wereld aan: de onredelijke blijft proberen de wereld aan zichzelf aan te passen. Daarom hangt alle vooruitgang af van de onredelijke mens.” (George Bernard Shaw)

Elon Musk was de afgelopen week weer volop in het nieuws. Deze keer niet als de disrupter van de traditionele auto-industrie. Ook niet als de galactische pionier van de commerciële ruimtevaart, maar als dealmaker van de cryptohandel. Met een paar tweets aan zijn bijna 55 miljoen volgers op Twitter liet hij de koers van de Bitcoin net zo snel stijgen als instorten. Als Musk zich ergens mee bemoeit, ontstaan er vloedgolven van verandering.

Wie zich wil verdiepen in de persoonlijkheid van deze seriële ondernemer adviseer ik de biografie ‘Elon Musk’ van Ashlee Vance uit 2014 te lezen. Voor de ondernemer die niet geïnteresseerd is in het manisch positieve meesterbrein achter het verhaal van onder andere PayPal, Tesla en SpaceX, maar wel zijn succesprincipes wil ontdekken en toepassen in zijn eigen bedrijf, beveel ik ‘Musk Mania’ aan. Daarin worden de vijf succesprincipes van Musk uitgelegd in 100 pagina’s plus 14 bronverwijzingen en links naar 11 artikelen en 5 YouTube video’s. Musk is volgens de auteurs een zogenoemde Wavemaker die 16 uur per dag snoeihard werkt met een bloedhekel aan mensen die aangenaam willen vertoeven in de middelmaat. “Musk is veel meer dan alleen uitvinder, ondernemer en investeerder. Hij gedijt niet alleen op de golven van verandering, hij slaagt er zelf in golven te veroorzaken. Hoe waanzinnig zijn ideeën ook klinken, hij ziet kans ze te verwezenlijken. En anderen daarin mee te nemen”, aldus de auteurs van het boek.

Van der Loo en Davidson sluiten ieder hoofdstuk over de principes af met een Musk Mini-Masterclass. En in het laatste hoofdstuk kijken ze bovendien vijf jaar vooruit en beschrijven drie mogelijke scenario’s voor Musk in 2020. Als lezer kun je nu met terugwerkende kracht vaststellen of hun voorspellingen uitgekomen zijn.

“Als je ‘s ochtends wakker wordt met het idee dat de toekomst mooi is, dan wordt het een mooie dag. Anders niet”, luidt het levensmoto van Elon Musk. Een van de anekdotes uit het boek toont aan dat hij met die mindset een rolmodel is voor anderen. “Toen hij een keer samen met zijn broer in een fastfoodrestaurant zat, kregen ze een drankje van een onbekende aangeboden, met een briefje waarin ze werden bedankt voor ‘een toekomst die ons inspireert om er deel van uit te maken’. Afzender: De Mensheid.”

Met welk idee sta jij ‘s ochtends meestal op? Hoeveel mooie dagen zitten er in jouw kalenderjaar? Wil je er meer? Ontsteek dan een groots vernieuwingsvuur in jouw organisatie en wordt net als Musk een Wavemaker op jouw eigen unieke manier.

Rob Meesen