Ontwerp je leven (Twan Verdonck)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

Ontwerp je leven (Twan Verdonck | 2020)

“If the big rocks don’t go in first, they are not going to fit later.” (Stephen R. Covey)

De paradox van Socrates stelt dat sommige besluiten onomstotelijk vaststaan en dat andere besluiten gemakkelijk weer aan het wankelen gebracht kunnen worden. Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met goede voornemens. Ze nemen het rotsvaste besluit dat het anders moet. De belangrijkste dingen in het leven, the big rocks van Stephen R. Covey, moeten meer prioriteit krijgen. Het roer moet volledig om. Zo kan het niet langer. Vanaf nu wordt alles anders. Hoewel ze dit toch evident besluiten, constateren dezelfde mensen ruim voordat de lente doorbreekt dat de gewenste verandering niet écht van de grond gekomen is. Alle goede voornemens ten spijt. Blijkbaar hebben ze toch niet het onwrikbare besluit genomen om hun leven te veranderen.

Als goede voornemens geen best-practice zijn, hoe zorg je dan voor een lekker, gezond en uitgebalanceerd leven waarin alles wat jij belangrijk vindt aan bod komt en dat voldoende vooruitgang, spanning en rust biedt? In mijn ondernemersboek van de week biedt Twan Verdonck mensen daarvoor een praktisch 10-stappenplan aan. Een paar jaar geleden realiseerde deze topdesigner en creatief directeur zich dat hij veel tijd in zijn leven had besteed aan het ontwerpen van tweeduizend producten, maar dat hij nog nooit als ontwerper écht naar het design van zijn leven had gekeken. Hij ontwikkelde daarom een methode, Deep Life Design, voor een bewuster, dieper en leuker leven. Het Do-It-Yourself-Book bij deze methode helpt je om jouw eigen leven stapsgewijs te ontwerpen zoals een designer een product ontwerpt; een continu proces van nadenken, doen, testen, meten, reflecteren en verbeteren. Met praktische en leuke ontwerptools, zoals de observatiecirkel, het twinkelidee, coolhunting, action research, strandjutten, regeneratief ontwerpen, wordcloud domeinen, designsprints en de niksencurve. Daarmee kun je samen met jouw ontwerpteam de gewenste verandering in jouw leven structureren en sturen. Zodat je tijd en aandacht geeft aan jezelf, aan anderen en de wereld om jou heen. Twan vertelt bovendien in detail zijn eigen verhaal.

Twan’s missie is om in 2025 één miljoen mensen geholpen te hebben met het ontwerpen van een leuker leven door lekker bezig te zijn. Ook jij kunt volgens hem de ontwerper én de gebruiker van je leven zijn. Doormodderen met kleine aanpassingen is geen effectieve veranderstrategie. De tijd van smoesjes en halfslachtige keuzes is voorbij. Neem je leven op de schop als je meer succes wil hebben, meer wil genieten, meer energie wil voelen, vitaler wil zijn of betere seks wil hebben. Hervind je flow. Delete je stress. Volg je intuïtie. Een upgrade van je leven maken is een slimme investering in jouw toekomst en welzijn. Niet door goede voornemens, maar via een geweldig deep life design. Omarm je huidige fuzyy front end design met het einde van je leven voor ogen. Gebruik je enige kans. Ontwerp je allerbeste leven!

Rob Meesen