Afgelopen herfstvakantie was voor mij de eerste week na de lockdown van 16 maart 2020 zonder ook maar één enkele videobeeldbelsessie. Na bijna 1500 workshops, lezingen, brainstormbijeenkomsten, strategische sessies en projectmeetings via Zoom, MS Teams, Skype, Webex en Facetime in het afgelopen anderhalf jaar.
Het was écht een verademing om zeven dagen lang niet digitaal of hybride te zijn. Ik stond ook voor het eerst in lange tijd weer in de file op de Noorderbrug in Maastricht en kon geen parkeerplaats vinden onder het Vrijthof. En in boekhandel Dominicanen kon ik door de teruggekeerde toeristen niet meer ongestoord tussen de boeken snuffelen. Nog niet zo lang geleden hoefde ik deze tempel van de literatuur slechts met 20 personen te delen. Ik moest natuurlijk wel vooraf een afspraak maken, maar dat had ik er graag voor over.
Bij een klant van mij heeft het managementteam onlangs in een van onze sessies met Arjan Erkel (cultureel antropoloog en oud-medewerker van Artsen zonder Grenzen die bekend werd doordat hij in de zomer van 2002 werd ontvoerd in Dagestan) voor zichzelf een positieve mindset geformuleerd inclusief het gedrag dat daarbij past. Ze dragen naar hun meer dan drieduizend medewerkers onder andere uit dat het hun keuze is om optimistisch te zijn. En dat ze daarop aanspreekbaar zijn. Dit betekent een doorbraak in de heersende cultuur.
Inmiddels heeft deze positieve impuls al bijzondere momenten voor cliënten en medewerkers in de dagelijkse praktijk opgeleverd. Juist tijdens dwingende omstandigheden is positief denken en handelen immers een onderscheidende houding bij het samen oplossen van complexe problemen. Het is een keuze van eenieder om optimistisch te zijn en onderdeel te zijn van de oplossing.
Het huidige nieuws wordt stevig gedicteerd door de weer stijgende coronabesmettingen en de klimaatverandering. Het is echter mijn keuze als vooruitgangsoptimist om in mijn rollen als ondernemer, bestuurder, strateeg, vader, vriend en mens positief te blijven.
Autoverhuurder Hertz heeft in de USA honderdduizend elektrische auto’s besteld bij Tesla. ABP heeft besloten te stoppen met het beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Shell belooft sneller te vergroenen en in 2030 de helft minder CO₂ uit te stoten. Tijdens de klimaattop in Glasgow hebben honderd landen toegezegd de ontbossing voor 2030 te stoppen. Amsterdam wil geen nieuwe hotels meer in de stad. De werkloosheid in Limburg staat door een opgeleefde economie op de laagste stand in tien jaar.
Daarom stond ik op de Noorderbrug weer in de file, kon ik geen parkeerplaats meer vinden onder het Vrijthof en verstoren toeristen de stilte van de boekenkerk. En daardoor kunnen werkgevers geen personeel vinden op een krappe arbeidsmarkt. Ondernemend Limburg heeft betere problemen. En dat is een reden om optimistisch te zijn. Wat is jouw keuze?
Rob Meesen