Kunstmatige intelligentie is een systeemtechnologie. De impact is vergelijkbaar met die van disruptieve technologieën uit het verleden, zoals de stoommachine en elektriciteit. Omdat kunstmatige intelligentie alomtegenwoordig is, continue verbetering kent en complementaire innovatie mogelijk maakt, is het volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een veelzijdig en deels onvoorspelbaar fenomeen.
Complementaire innovatie
Het blenden van slimme technologieën gaat de komende jaren enorme impact genereren. Er wordt bijvoorbeeld veel verwacht van de nieuwe generatie humanoïd robots waarin verschillende innovaties samenkomen. Volgens een analyse van Citigroup zullen er respectievelijk in 2035 en 2050 wereldwijd maar liefst 1,3 miljard en 4 miljard robots ingezet worden. Er zijn volop kansen voor schoonmaak, transport, bouw, retail, zorg, onderwijs en industrie.
New kids on the block
Wie gaat die humanoïd AI-robots maken? Er zijn een aantal ‘new kids on the block’, zoals Figure en Pudu Robotics. Figure AI Inc. is een Amerikaans robotbedrijf dat drie jaar bestaat en fors gesteund wordt Microsoft, Amazon, Nvidia, Boston Dynamics en Tesla. Figure rust hun humanoïd robots uit met next-generation AI-modellen van OpenAI. In hun dark factory BotQ, een eigen hoog-volume productiefaciliteit vol robotwerkers, gaat het ambitieuze bedrijf 12.000 humanoid robots per jaar produceren. En dat is naar eigen zeggen slechts het begin. Het Chinese Pudu Robotics lanceerde afgelopen december de PUDU D9. Deze met 42 lichamelijke vrijheidsgraden uitgeruste servicerobot is ontworpen vanuit een human-centric filosofie die het principe ‘Born to serve’ belichaamd.
Biologisch brein
Er wordt ook gewerkt aan biologische breinen die zich verlaten op organische constructie en synthetische biologie, waarbij uit genetisch gemodificeerde cellen neurale circuits worden gekweekt. Dat is geen sciencefiction. Op 8 maart jongstleden lanceerde het Australische Cortical Labs op een technologieconferentie in Barcelona hun biologische computer CL1 die gebruik maakt van honderdduizenden gekweekte menselijke hersencellen. Waarom zou je kunstmatige intelligentie met LLM’s ontwerpen die de werking van het menselijke brein nabootsen, als je ook gewoon échte menselijke neuronen kunt gebruiken? Dat is dynamischer, duurzamer en energie-efficiënter.
Positronisch brein
Het positronisch brein is bedacht door sciencefiction-auteur Isaac Asimov. Het is een geavanceerd kunstmatig brein, analoog aan de menselijke hersenen. In Asimovs robotverhalen hebben autonome robots bewustzijn. Hoewel fictief, heeft de biochemicus met het positronisch brein de ontwikkeling van neurale netwerken en ethische AI-programmering beïnvloed. Autonome robots met positronische breinen worden in de nabije toekomst onze dienaren, leraren en collega’s. Ik voorspel net als Asimov niet het onvermijdelijke, maar wijs op het mogelijk, het denkbare – soms niet meer dan een droom. “Er is een tijd geweest dat de mens alleen en zonder een vriend het Universum tegemoet moest treden. Nu heeft hij schepsels om hem te helpen; sterkere wezens dan hijzelf, trouwer, nuttiger en volkomen aan hem toegewijd. De mens is niet langer alleen.”