Presteren op F1-niveau 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Prestaties uit de topsport worden veel gebruikt om professionals en teams te inspireren in hun streven naar het hoogst haalbare en zelfs het welhaast ondenkbare. Want topsport is ondernemen en ondernemen is topsport. Alsmaar beter, verder en sneller! 

Lessen in overvloed

Door de unieke prestaties van Max Verstappen zijn veel praktijken en metaforen uit de Formule 1 onderdeel geworden van het management-denken over organiseren en innoveren. De levensverhalen van de coureurs maken duidelijk dat je er als professional alles voor moet doen en heel veel voor moet laten om een stoeltje te verdienen. Het afstellen van de raceauto op het circuit is een metafoor voor het vinden van een best-fit met je bedrijfsomgeving. Talentmanagement en strategisch datamanagement uit de F1 inspireren HR-functionarissen en data engineers in andere sectoren. Lessen in overvloed. Een toegankelijk totaaloverzicht ontbrak echter tot dusverre.

Duurzame scheurkalender

Ronald Koopman heeft ontzettend veel monnikenwerk verricht om een totaaloverzicht samen te stellen. Hij heeft duizenden uitspraken uit de F1 verzameld en vervolgens gegroepeerd in drie hoofdstukken: Persoon, Organisatie en Uitvoering. In totaal komen daarin achttien managementdomeinen aan bod, zoals intrinsieke motivatie, aanpassingsvermogen, leiderschap, cultuur en strategie. Ieder onderdeel wordt afgesloten met een checklist. Het is een scheurkalender in boekvorm. Met luxe harde kaft en een hoge papierkwaliteit. Geen wegwerpproduct op het ritme van de kalender, maar een duurzame inspiratiebron voor ieder moment in het jaar. Niet alleen voor F1-fans, maar voor iedereen die wil leren van de meesters uit een wereld waarin superkleine marges het verschil bepalen tussen winnen en verliezen. “Om succesvol te zijn, heb je goed leiderschap en management nodig. Veel medewerkers en leidinggevenden lukt dit onvoldoende, met vervelende gevolgen”, aldus Koopman die oog heeft voor de andere kant van de medaille.

De andere kant van de medaille

De Formule 1 wordt immers ook als krachtige metafoor gebruikt voor het krankzinnige tempo in de samenleving. Als je alles onder controle hebt als professional, ga je niet snel genoeg. Maar als je de controle verliest, eindig je in de genadeloze grindbak van een burn-out. In de F1-maatschappij legt Leon Schaepkens uit waarom mensen in onze samenleving uitgeput raken. “We staan allemaal voortdurend stijf van de stresshormonen. In de F1-maatschappij moet alles steeds sneller, beter, harder en geweldiger. Stress, angst, leegte, uitputting en ongelijkheid zijn het gevolg.” Hij roept dan ook op tot een slow down. 

Races winnen

De F1 en de samenleving gaan echter niet vertragen. Daarom is zelfregulatie een cruciale vaardigheid in de 21steeeuw. Ik ben van mening dat iedere professional op ieder moment verantwoordelijk is voor zijn eigen tempo, niet de samenleving. Vertragen of versnellen vormen geen managementdilemma, maar zijn professionele vaardigheden. Wie beide beheerst, wint races. Zelfs als je niet de snelste auto hebt.