Principes (Ray Dalio)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

Principes (Ray Dalio | 2019)

“Er zijn drie constanten in het leven: verandering, keuze en principes.” (Stephen Covey)

Philips was begin deze eeuw een van de eerste opdrachtgevers van mijn bedrijf. We werden gevraagd om een internationaal team van de divisie consumer electronics te begeleiden bij het formuleren van gidsende principes voor effectievere besluitvorming. Metaforisch kun je dit zien als het plaatsen van betrouwbare stapstenen waarmee je keer op keer een snelstromende rivier oversteekt van de ene naar de andere oever. Dat lijkt stukken eenvoudiger dan het is. Het vraagt namelijk om een nauwkeurige analyse van de patronen en de oorzaak-gevolg relaties in jouw besluitvormingsprocessen uit het verleden. Heb jij ze scherp op je netvlies? Pas je ze systematisch toe? Zijn ze effectief? Zijn ze zichtbaar voor jouw team, klanten, partners en leveranciers? Destijds hadden we geen goede voorbeelden van bedrijven die zo een stelsel van principes hanteerden. De meeste bedrijven waren namelijk ontstaan in de 20ste eeuw waar je alle tijd en volledige informatie had om tijdig tot strategische besluiten te komen. In de 21ste eeuw, waarin een internetjaar slechts drie maanden duurt, is snel beslissen echter een succesbepalende kerncompetentie. Gidsende principes verhogen de snelheid van beslissen mét meer effectiviteit. Het levert in een hyperconcurrerende omgeving zelfs een tijdelijk concurrentievoordeel op. Wie ze niet hanteert, wordt vroeg of laat door het tempo van disruptieve krachten pijlsnel op onoverbrugbare achterstand gezet.

Ray Dalio is de eigenaar van het op vier na belangrijkste privébedrijf ter wereld (aldus Fortune) dat 138 miljard dollar aan vermogen beheert. Hij is een van de honderd rijkste mensen ter wereld (aldus Forbes) en een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld (aldus Time). Ray Dalio is ervan overtuigd dat zijn levensgeluk en het commercieel succes van zijn bedrijf Bridgewater voortgekomen zijn uit de verzameling principes die hij systematisch hanteert. En deze principes deelt hij in mijn ondernemersboek van de week. Niet om domweg te kopiëren voor snel succes, want zo werken principes niet. Maar als aansporing bij de zoektocht naar je eigen set principes die weerspiegelt hoe jij in het leven en het werk staat. Het boek van 590 pagina’s bestaat uit drie delen. In deel één legt Dalio uit waar hij vandaan komt. Deel twee en driebevatten respectievelijk ‘Principes voor het leven’ (5 hoofdprincipes, 40 sub-principes) en ‘Principes voor het werk’ (16 hoofdprincipes, 98 sub-principes). Een voorbeeld uit de overkoepelende principes in deel twee luidt: ‘Kijk naar de natuur om te zien hoe de werkelijkheid werkt’. De natuur organiseert het voor het geheel zo goed mogelijk en niet voor het individu, terwijl de meeste mensen uitsluitend oordelen op basis van wat goed en slecht voor henzelf is. En daarmee vormen ze een risico voor het aanpassingsvermogen van het geheel. Disruptie krijgt immers zuurstof van gebrek aan realiteitszin bij de huidige marktpartijen. Dalio legt in dit deel ook zijn proces uit van de vijf stappen voor het verwezenlijken van doelen en het maken van doeltreffende keuzes. In deel drie werkt Dalio zijn overtuiging dat de kracht van de groep zoveel groter is dan de kracht van het individu gedetailleerd uit. Hij gelooft dat radicale waarheid en radicale transparantie werk van betekenis en betekenisvolle relaties creëren. ‘Bespiegel als je pijn ervaart’ is een van zijn principes. “Als je je wil ontwikkelen, moet je naar de problemen en de pijn toe. Omring je dus met mensen die op zichzelf en het proces willen bespiegelen. Pijn + Bespiegeling = Vooruitgang.” Common sense, maar helaas geen common practice bij de meerderheid van de bedrijven.

In het huidige tijdsgewricht is het meer dan ooit nodig om duidelijk over onze principes te zijn. Voor het best mogelijke leven en werk moet je weten wat de beste beslissingen zijn en de moed hebben die te nemen. De uitdagingen waar jij voor komt te staan, zullen je op de proef stellen en sterker maken. “Als er geen dingen mislukken, zoek je je grenzen te weinig op. En als je je grenzen niet opzoekt, haal je niet alles uit je mogelijkheden”, aldus Ray Dalio. De eerste principiële stap die jij kunt nemen is het toepassen van zijn moederprincipe aller besluiten: denk zelf na!
(1) Wat wil je?
(2) Wat is waar?
(3) Wat ga je eraan doen?

Rob Meesen