Realitycheck vanjewelste

TopchangeBusiness Vlog

Op As-woensdag kopte De Limburger op de voorpagina ‘Realitycheck vanjewelste na de dolle dagen’. “Vasteloavend is voorbij, maar terwijl Limburg dagenlang ontsnapte aan de realiteit, vormden zich intussen de contouren vaan een nieuwe wereldorde”, aldus de redactie. “Na veertig dagen Trump is de kater na vasteloavend net wat straffer”.

Vastentijd

De komende veertig Trump-dagen tot aan Paaszaterdag is het volgens de christelijke traditie vastentijd. Een tijd van soberheid. In de katholieke kerk ontvangen mensen op Aswoensdag een kruisje van as op hun voorhoofd. Dit rituele teken staat symbool voor de spijt over verkeerde daden. Het herinnert er bovendien aan dat aan alles een einde komt en er altijd weer een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Zou de gelovige Donald Trump, wiens leven volgens zijn eigen zeggen door God gered werd tijdens de aanslag vorig jaar, enige soberheid betrachten en nadenken over de daden waar hij spijt van heeft?

Zorgen

De zorgen over de situatie in de wereld nemen volgens diverse opiniepeilingen toe. Sjaak Koenis, politiek filosoof bij Maastricht University wordt geciteerd in de krant: “Spierballenpolitiek maakt ons nerveus. Boosheid en rancune krijgen steeds meer plek in de democratie. We re-nationaliseren. We hoeven echter niet neerslachtig te worden. We zijn hoogstens vergeten om te vechten voor de democratie. De democratie heeft onderhoud nodig en deze situatie zet ons tenminste aan tot actie.”

Festival der Liebe

Haat kan haat niet verdrijven, alleen de (naasten)liefde kan dat. Deze boodschap van M.L. King past perfect bij de reflecterende vastentijd. En er is hoop. Op de As-woensdag voorpagina van ons regionaal dagblad stond ook een foto van Chantal Janzen. Zij organiseert samen met Jan Smit op 6 en 7 maart de tweede editie van het schlagerfeest Festival der Liebe in Ahoy. Wellicht de volgende bubbel voor iedereen die de realiteit graag wil ontvluchten. Reality Check: de hoogtijdagen van de Duitse schlagers vonden grotendeels plaats tijdens de Koude Oorlog (1945-1991). Zoals Du (Peter Maffay, 1970), Schön ist es auf der Welt zu sein (Roy Black 1971), Gute nacht, Freunde (Reinhrad Mey, 1972), Ich bin wie du (Marianne Rosenberg, 1976) en Ein bisschen Frieden (Nicole, 1982). 

Trumps grootouders van vaders kant waren Duitse immigranten. 

Misschien kan Chantal Janzen een video van het schlagerfeest opsturen naar het Witte Huis. Met een persoonlijke verwijzing naar ‘Lass die Sonne in dein Hertz’ van songfestivaldeelnemer Wind uit 1987. Datzelfde jaar adresseerde President Reagan in Berlijn voor het oog van de wereld een urgente oproep: “Mr. Gorbachev, tear down this wall!” Twee jaar later kwam er een einde aan het IJzeren Gordijn. Er ontstond een nieuwe werkelijkheid die decennialang niet voor mogelijk werd gehouden. Aan alles komt een eind. En ontstaat nieuw leven. Zeker weten. Ook zonder askruisje mag je daarin geloven.