Regenerating human-kind 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Het eerste ontwerpprincipe voor innovatief leren van prof. dr. Joseph Kessels stelt dat er een intrigerende vraag dient te zijn. Christine Boland stelt in haar Nederlandstalige boek met Engelse titel zo’n boeiende vraag: welke behoeften ontstaan in deze ongewisse tijd, die overheerst wordt door versplintering, verdeeldheid en intolerantie, met alle onrust en onvrede van dien? 

Tijdgeest

Wat gebeurt er nu, en waarom gebeurt het? Wat zijn de patronen en trends? Wat drijft de mens? 

“Als je de tijdgeest begrijpt, dan zie je wat mensen drijft. En dan zie je kansen. Al mijn hele werkende leven duik ik in de tijdgeest. En elk jaar wordt het leuker en interessanter”, aldus trendanalist Christine Boland. “Ik kijk naar het grote geheel om grote lijnen en verbanden te zien. Wat ik dan vervolgens op een toegankelijke en begrijpelijke manier vertaal. Het wereldnieuws, wetenschap, technologische ontwikkelingen, kunst, design, het leven van alledag … alles laat ik op me inwerken. Zodat ik de essentie van de tijdgeest kan vinden en jij je eigen visie kunt vormen.” Sinds 2019 is deze visionair verbonden aan de UVA Academy bij het executive programma The Future Of Strategy. 

What is happening in the world

Bolands analyse van de tijdgeest is tot stand gekomen door diepgaande reflectie in combinatie met een uitgebreide studie van bronnen in de natuur, kunst, cultuur, filosofie, wetenschap, technologie en kunstmatige intelligentie. Volgens haar hebben we te maken met een existentiële uitdaging. “Er heerst Babylonische spraakverwarring. Versplintering, verdeeldheid, onvrede en onzekerheid overheersen de huidige tijdgeest”, aldus de trendwatcher die vindt dat we de verdwaalde mensheid moeten regenereren; herstellen, herscheppen, herijken. “Veel mensen haken af. We hebben bruggenbouwers en bubbelverbinders nodig.” Boland citeert Roman Kiznaric: “De grootste uitdaging voor de mensheid is niet klimaatverandering of terrorisme; het is ons gebrek aan lange termijn denken.” Volgens haar moeten we het fragmentatie-tij keren en de sociale samenhang herstellen. Aan de hand van drie Principles of Progress kijkt ze naar buiten, overziet de tijdgeest en weet wat mensen drijft. Het zijn toetsstenen voor strategie, beleid en innovatie. 

Escher

De visueel ondersteunende patronen uit Regenerating human-kind doen denken aan de houtsnede Metamorphose II uit het drieluik van Escher. Door middel van een speelse gedachteassociatie laat Escher de stad, die ontstaat uit het woord Metamorphose, geleidelijk van vorm veranderen in een schaakbord, dat vervolgens weer verandert in de letters van de basisfiguur. Op dezelfde meesterlijke wijze laat Cristine Boland ons brein bewegen door de patronen van de tijdgeest te schetsen. Dat zijn de snaren om klanten, medewerkers, inwoners en medemensen te raken. Als ondernemer of bestuurder kun je daarop inspelen, van betekenis zijn en impact genereren.

Op 22 april 2024 geeft Christine Boland een presentatie tijdens de managementbijeenkomst van Baandomein (hyperlink naar www.baandomein.nl).