Robots zijn niet eng, ze gaan ons enorm helpen

TopchangeBoeken

Als TopChange helpen wij organisaties tijdig en pijlsnel anders in te spelen op veranderingen. Zo ondersteunden wij de directie van ProfCore bij het formuleren van de nieuwe strategische Visie 2021. In dit artikel geeft ik als coauteur van het boek Iedereen aan de robot! mijn visie op innovatie. 

Dit artikel is verschenen in Xlerate, het relatiemagazine van ProfCore.

Veel leesplezier.

Rob Meesen

De vele gezichten van innovatie 

Bij innovatie denken we al snel aan baanbrekende uitvindingen. Rob: “Aan de ene kant heb je geleidelijke innovaties, zoals de nieuwste iPhone of Samsung. Aan de andere kant heb je disruptieve innovaties, waarmee je een bestaande markt compleet ontwricht. Denk aan Airbnb en Uber. Tussen die twee uitersten ligt een groot gebied. In principe kun je als onderneming altijd innoveren, op heel veel verschillende manieren. Dat leidt vaak tot keuzestress: waar beginnen we?” 

Externe oriëntatie 

Innovatie draait in feite om waardecreatie. Rob: “ProfCore heeft zich afgevraagd waar het de meeste waarde kan toevoegen. Daarvoor is een in- en externe analyse gemaakt. Bij de externe oriëntatie kijk je niet alleen naar nu, maar ook naar de situatie over drie of tien jaar. Dan heb je het over compleet verschillende werelden. En op al die momenten wil je bij de tijd zijn. Ik ben best onder de indruk van de innovatiedrang binnen ProfCore, dat mijns inziens heeft laten zien over het juiste innovatieve DNA te beschikken. Er zijn ook meteen kleine innovaties doorgevoerd, zoals de ProfCore Experience. De organisatie is op de goede weg. Nu is het een kwestie van consequent volhouden.” 

InnovatieLab als proeftuin 

Maar hoe doe je dat: innoveren? Rob: “Als je als bedrijf serieus werk wilt maken van innovatie, moet je mensen de tijd en ruimte geven om met het thema aan de slag te gaan en ze daarin faciliteren. Dat heeft ProfCore gedaan met het InnovatieLab. Het lab biedt een veilige omgeving om te experimenteren en innoveren. In die setting mag je ook fouten maken. Hoe meer, hoe beter eigenlijk, want zo leer je het snelst. Een innovatieproces moet uiteindelijk wél uitmonden in een nieuw concept, product of ander type innovatie. Ik ben ervan overtuigd dat als ProfCore blijft experimenteren en sneller dan anderen nieuwe technologieën adopteert, ze sneller leren en hun voorsprong op de concurrentie behouden. Door robot process automation verder door te voeren bijvoorbeeld, kan ProfCore opdrachtgevers straks nog meer ontzorgen in hun productieprocessen en logistieke processen.” 

Industrie 4.0 

Robots zijn allang niet meer iets van de toekomst. Rob: “Industrie 4.0 draait om ‘connected’ technologieën, die met de komst van 5G-netwerken in een stroomversnelling komen. Deze vierde industriële revolutie gaat zelfs zo hard, dat je al voorzichtig naar Industrie 5.0 moet kijken. Daarin gaan mens en robot samenwerken in slimme processen. Dat vraagt om een generatie werknemers die kan samenwerken met robots en kunstmatige intelligentie.” 

Moeten we vrezen voor onze banen? 

Pikken robots onze banen dan niet in? Rob: “Zo moet je het niet zien. We hebben het hier over robot process automation. Ofwel robots die repetitieve taken van ons overnemen. Niet mensen, maar taken worden gerobotiseerd. Elke baan bestaat voor ongeveer dertig procent uit repetitieve taken, die robots van ons kunnen overnemen. Daardoor komt tijd vrij voor kwalitatieve zaken waar we nu niet aan toekomen. Banen die volledig uit repetitieve taken bestaan, verdwijnen op den duur, maar robotisering schept ook weer nieuwe banen. Om een drone in de lucht te houden bijvoorbeeld zijn tachtig man nodig. We hoeven kortom niet bang te zijn voor robots. Integendeel, we hebben ze keihard nodig.” 

Mens en machine: winnende combinatie 

Als samenleving gaan we er enorm op vooruit door robotisering. Rob: “Tussen alles zelf doen en een volledig gerobotiseerde samenleving ligt een enorm grijs gebied met heel veel keuzemomenten. We bepalen als mensen zelf wat we wel en niet zelf willen doen. Uit onderzoek blijkt ook dat een populatie bestaande uit een combinatie van mensen en robots beter presteert dan mensen of robots alléén. Ik denk dat ProfCore de komende jaren gaat laten zien hier al klaar voor te zijn.”