The Vision Web 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Afgelopen zondag was ik in boekhandel Dominicanen aanwezig bij de boekviering van de zevende roman van Govert Derix. Het onmogelijke manuscript is een eigentijds verhaal met tijdloze inzichten voor een breed publiek. Tijdens de presentatie dacht ik terug aan het managementboek waarmee de Limburgse filosoof, spreker en schrijver in 2000 bekendheid verwierf. Volgens De Volkskrant destijds was het een van de beste boeken over werk en spannende literatuur voor iedereen die iets meer wilde begrijpen van complexe werkvormen in de 21ste eeuw.

De Nieuwe Economie

Het concept van het World Wide Web werd in 1989 door Tim Berners-Lee bedacht. Op 6 augustus 1991 lanceerde hij de allereerste website. Zijn daden zorgden voor krachtige vernieuwingsimpulsen in de economie. Niet alleen in de manier waarop producten en diensten bedacht, geproduceerd en geleverd werden, maar ook in de bedrijfsfilosofie van organisaties. De Nieuwe Economie maakte het volgens Bill Gates mogelijk om zaken te doen met de snelheid van een gedachte. In 2000 ging Govert Derix op reis naar ‘s werelds spannendste ondernemingsvorm. “Snelheid werd het ultieme product van de Nieuwe Economie. Snelheid van productontwikkeling, procesbeheersing, orderafwikkeling, logistiek, finance, service, managementinformatie, data mining en tal van andere dimensies van het hedendaagse (e-)bedrijf. En ook snelheid in verandering, adaptatie, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling. Op hoog tempo deze verschijningsvorm van snelheid te kunnen leveren, veronderstelt en eist dat je sneller bent dan anderen”, aldus Govert Derix in zijn schitterend bedrijfsportret van The Vision Web.

The Vision Web

Deze onderneming werd in 1995 opgericht door voormalige medewerkers van BSO/Origin. Zij ontwikkelden een organisatievorm waarin klassieke machtsstructuren waren losgelaten, zodat de ontplooiing van de individuele werknemer voorop kwam te staan. Hun bedrijfsfilosofie berustte op vijf pijlers: Respect en vertrouwen, eigen verantwoordelijkheid, natuurlijk ondernemerschap, talenten boven structuren en synergie tussen mensen. 

Invalshoeken en leesroutes

Derix kiest drie invalshoeken die elkaar overlappen en kruisen. De historische invalshoek belicht hoe het initiatief van de oprichters in de dagenraad van de Nieuwe Economie tot stand kwam. De beschouwende invalshoek legt de nadruk op de menselijke-morele pijlers van de bedrijfsfilosofie. In de tien diepte-interviews gaat het over de motivatie en het enthousiasme van de professionals. Lezers die een hoge leessnelheid willen, kunnen gebruik maken van vier verschillende leesroutes: de historische route, de human interestroute, de filosofische route en de Nieuwe Economie route.

Leven en laten leren

Het voorwoord is geschreven door hoogleraar Organisatiedynamiek en Innovatie Wessel Ganzevoort. “In de industriële onderneming is de organisatie het middel om de strategie te realiseren. Structuur volgt strategie. In de professionele onderneming is het organiseren het middel om nieuwe strategie te genereren. Dit boek gaat over ondernemen. Voor mij zijn sleutelwoorden bij ondernemen: leven en laten leren. The Vision Web is een voorbeeld van de praktijk daarvan.”