Viswijven en quota

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

Tijdens een opdracht in Goes kwam ik in aanraking met een stadsgids die verklaarde dat deftige notabelen en kijvende viswijven goede zaken dreven bij de haven. “Aardige viswijven waren dat trouwens, de viswijven van Goes. Scherp van de tongriem gesneden en met het hart op de goede plaats. En natuurlijk altijd op de hoogte van het laatste nieuws.”

Begin december ging de Tweede Kamer akkoord met een vrouwenquotum voor 88 beursgenoteerde bedrijven. Na het melkquotum, het varkensquotum en het visquotum is er nu dus ook een vrouwenquotum. Tweede Kamerlid Vera Bergkamp verklaarde dat ze “tot nu toe tegen het vrouwenquotum is geweest, maar gewoon veel te weinig vooruitgang ziet. We hebben een hamer nodig om de apenrots plat te slaan. Een tijdelijk vrouwenquotum is die hamer.” Vera Bergkamp heeft ongetwijfeld het hart op de goede plaats en is onbetwistbaar scherp van de tongriem gesneden. Ze heeft dus kwaliteiten die op de visafslag in Goes op waarde geschat worden. Maar of ze net zo goed geïnformeerd is als de echte viswijven van Goes betwijfel ik.

Tijdens het Human Recruitment Event dat ik mocht organiseren stonden vier vrouwelijke en drie mannelijke sprekers op het podium. Mijn opdrachtgever was een vrouw en mijn dagvoorzitter een man. Verder bestond mijn projectteam uit een mannelijke en een vrouwelijke technicus, twee mannelijke en twee vrouwelijke cateraars, een mannelijke videograaf en een vrouwelijke project-assistent. Die man/vrouw-verdeling is een natuurlijke manifestatie van onze werkelijkheid zonder quotum. Dat blijkt ook uit het feit dat niemand van de 125 gasten ons een compliment maakte over de goede verdeling tussen mannen en vrouwen. Dat is in mijn wereld dus vanzelfsprekend en geen bijzonderheid.

Limburg kent veel vrouwen in topfuncties, zoals Rianne Letschert, Joyce Nelissen, Marja van Dieijen-Visser, Ingrid Schäfer-Poels, Ilonka Sinkeldam, Lone Linssen, Jeannette Oostijen, Annette Mosman en Eef Langenveld. Limburg heeft ook 13 vrouwelijke burgemeesters op een totaal van 31 gemeenten. Deze topvrouwen werden verkozen voor deze functies omdat ze dat mogen, willen en kunnen. Net als Vera Bergkamp die haar directeurschap HRM bij de Sociale Verzekeringsbank in 2012 op eigen kracht inruilde voor de Tweede Kamer waar naast haar nog 48 vrouwen onder leiding van een vrouwelijke voorzitter een zetel hebben. Slechts honderd jaar nadat Suze Groeneweg de eerste was.

Slecht geïnformeerde viswijven zijn slecht voor de zaken. De Female Board Index 2019 geeft aan dat het aantal vrouwelijke commissarissen bij de 88 beursgenoteerde bedrijven 26,8% bedraagt. Het tijdelijk en beperkt inzetten van een discriminerend instrument voor de laatste 3,2% is symboolpolitiek van de Zuid-as. Bij het beursgenoteerde Limburgse DSM wordt Feike Sijbesma in februari 2020 opgevolgd door een man en een vrouw die het samen gaan doen. Vanzelfsprekend in mijn wereldbeeld.

Ik wens alle ondernemende vrouwen en mannen in Limburg een quotavrij 2020 toe.

Rob Meesen