Wie niet tech is, is gezien. (Martijn Vet)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

Wie niet tech is, is gezien. (Martijn Vet | 2019)

“Hoe groot de moeilijkheden en de onzekerheid die de digitale wereld veroorzaakt ook zijn, het is een kwestie van snel evolueren of sterven.” (Bill Gates, Zakendoen met de snelheid van een gedachte, 1999)

In de uitzending van 14 februari jl. van Zondag met Lubach werd het ontstellende gebrek aan ICT-kennis bij onze parlementariërs blootgelegd. In een wereld die steeds sneller digitaal transformeert is ons parlement een digibetocratie. Terwijl McKinsey aangeeft dat door COVID-19 de digitale transformatie met 7 jaar versneld is, weet de ene minister niet het verschil tussen end-to-end encryptie en tweefactorauthenticatie en de andere minister zegt tot ieders verbazing dat tegen cybercriminaliteit geen kruit gewassen is. Het is maar dat u het weet. Ondertussen blijven de uitvoeringsorganisaties onder tijdsdruk van de politiek beginnersfouten maken. In 2019 was het openbaar bestuur verantwoordelijk voor 17% van alle datalekken. De cijfers over 2020 zijn nog niet bekend terwijl we in de eerste twee maanden van 2021 al grote datalekken hebben plaatsgevonden bij het UWV, de GGD en Defensie.

Naar aanleiding van de parlementaire enquête ICT en het advies van de commissie Elias is in 2015 het tijdelijke Bureau ICT-Toetsing (BIT) opgericht. De commissie Elias concludeerde dat ‘de Kamer haar controlerende taak niet waarmaakt door een gebrek aan interesse voor ICT en een gebrek aan deskundigheid op ICT-gebied’. Lubach constateert hetzelfde 6 jaar later. Het tijdelijke BIT transformeerde op 1-1-2021 in het structurele Adviescollege ICT Toetsing. Er is dus wel een nieuw harkje getekend, maar inhoudelijk zijn ze in Den Haag niets opgeschoten. En het wordt niet beter. AG Connect stelde 13 partijen met 1 of meer zetels de vraag wie zij op de kieslijst aanwijzen als IT-experts. De antwoorden waren ronduit schokkend: ‘We bespreken dat na de verkiezingen’, ‘We gaan nog iemand aanwijzen’, ‘We werken met een breed profiel’ en ‘Programmeur op nummer 23’ De commissie Elias stelde dat in 2014 al vast: ‘De commissie concludeert dat het ICT-bewustzijn van zowel de Kamer (Kamerleden, fracties, fractieondersteuning en ambtelijke ondersteuning) als het kabinet ernstig tekortschiet’.

In 1995 schreef Maurice de Hond het boek ‘Dankzij de snelheid van het licht’ waarin hij op de kaft belooft dat hij de digitale toekomst uitlegt aan digibeten. Een kwart eeuw geleden, ruim vier jaar vóór Bill Gates en 20 jaar voor de commissie Elias, voorzag hij de toekomstpatronen van de bits in onze samenleving: “Omdat zowel de meeste politieke leiders als directeuren/ondernemers in het bedrijfsleven soms weinig tot niets van computers weten, ontgaat hen een groot deel van de geschetste processen en dreigen zij verrast te worden door de grote gevolgen van de bits explosie. Dit boek is zo geschreven dat ook zij, de digibeten, kunnen zien wat zich afspeelt en hoe zij er hun voordeel mee kunnen doen”, aldus De Hond die pleitte voor een Digi Deltaplan. Maar net als nu was er blijkbaar ook destijds geen belangstelling voor zijn revolutionaire visie.

Politici, ondernemers en burgers overschatten de mogelijkheden van technologie op de korte termijn, en onderschatten de mogelijkheden op de lange termijn. De waarschuwingen van Bill Gates en Maurice de Hond voor ‘the digital immigrants’ van de 20ste eeuw gelden meer dan ooit. In deze disruptieve tijd is COVID-19 een gamechanger. De digitale transformatie is een kwestie van evolueren of sterven. Mijn ondernemersboek van de week is een must read voor iedere digibeet. In begrijpelijke taal en met alledaagse voorbeelden legt Martijn Vet uit hoe robotisering, kunstmatige intelligentie, blockchain, internet of things, virtual/augmented reality en big data de wereld ingrijpend gaan veranderen met de snelheid van het licht. Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen, tien. Wie niet tech is, is gezien.

Rob Meesen