Will

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

“Doe iets als het universum zich opent. En houd je gedeisd als het gesloten is” (Will Smith)

Ik ben opgegroeid met de muziek en films van Will Smith. Ik ken al zijn songteksten en personages, maar leerde tijdens het lezen van Will dat ik niets wist over zijn échte persoonlijkheid. “Wat jij nu als Will Smith beschouwt, die buitenaardse wezens vernietigende MC, die buitenproportioneel grote filmster, is grotendeels iets bedachts, een zorgvuldig opgetrokken en bijgeslepen personage dat ontworpen is om zichzelf te beschermen. Om zich voor de wereld te verbergen. Om de lafaard te verbergen’, aldus de hiphop legende over zichzelf in hoofdstuk 1 dat over angst gaat. De angst die hij als kind ontwikkelde door het huiselijke geweld van zijn vader leidde tot een coping strategie van de Fresh Prince: “Die constante angst van vroeger heeft mijn gevoeligheid voor elk detail in mijn omgeving aangescherpt. Van jongs af aan heb ik een haarscherpe intuïtie ontwikkeld, een vermogen om me af te stemmen op elke emotie om mij heen. Ik leerde woede op te pikken, vreugde te voorspellen, en verdriet op een veel dieper niveau te begrijpen dan de meeste andere kinderen. Het herkennen van deze emoties was van levensbelang voor mijn persoonlijke veiligheid. Dat vermogen heeft me paradoxaal als acteur en performer goede diensten bewezen.”

De innerlijke wereld van de meesterverhalenverteller ging écht voor mij open tijdens het eerlijke verhaal van de ‘lafaard’ die acht opeenvolgende nummer 1-films noteerde, dertig miljoen platen verkocht, vier Grammy’s won, honderden miljoenen dollars verdiende en huizen heeft in Philadelphia, Miami, Los Angeles en Stockholm. Will is een rollercoaster vol leven-veranderende momenten en hevige emoties. De hoofdstukken dragen hun naam: angst, fantasie, performance, kracht, hoop, onwetendheid, avontuur, pijn, verwoesting, alchemie, aanpassing, verlangen, trouw, Boom, inferno, levensdoel, perfectie, muiterij, retraite, overgave en liefde. Dit zijn de hoofdstukken in het leven van ieder mens, maar de contrasten in die van Will Smith zijn van extreem niveau. En daardoor zijn de inzichten die hij deelt universeel toepasbaar. Niet alleen in de entertainmentindustrie, maar in alle sectoren. Voor ieder bedrijf, team en individu. 

Het personage The Fresh Prince bereikte door een combinatie van talent én een extreme werkmentaliteit het allerhoogste niveau in de muziekwereld en de filmindustrie. Hij was een van de rijkste 40 mensen onder de 40 jaar en de best-verdienende acteur ter wereld. Hij verwierf roem en een fortuin als MC, verloor alles door stommiteiten, en verwierf opnieuw succes en rijkdom als acteur. Hij streefde perfectie na, maar raakte nooit vervuld. Toen hij het omzetrecord verbrak met zevenenzeventig miljoen dollar in het openingsweekend van weer een nieuwe film, was hij teleurgesteld dat het niet de tachtig miljoen had gehaald. “Ik was ervan uitgegaan dat ik liefde en geluk kon bereiken door te winnen, te verdienen, te bereiken, te veroveren, te verwerven en vooral door te slagen. De tastbare wereld heeft jou echter niets te bieden als het op innerlijk vrede of een gevoel van vervulling aankomt. De zalige paradox is dat je vervulling vindt door te geven, dat je eigen output voorafgaat aan de input; dat geven en ontvangen dan iets gelijktijdigs wordt. Het beste in jezelf benutten en het beste in anderen ontketenen is een van de hefstigste menselijke genoegens. Iedereen worstelt met dingen. Iedereen heeft het moeilijk. Het leve kan wreed zijn, chaotisch, verwarrend en ondragelijk. Liefhebben, geven, helpen, dienen, beschermen, zorgen voor, kracht geven en vergeven zijn het antwoord. De mooiste dingen in het leven zijn om de een of andere reden achter onze grootste angsten geplaatst. Als je niet bereid bent die onder ogen te zien en over de onzichtbare grens het land van vrees binnen te gaan dan zal je het beste van wat het leven te bieden heeft nooit ervaren. Exploreer, ervaar, experimenteer, en verruim je blik. Probeer nieuwe dingen uit, ontmoet nieuwe mensen.”

Wil Smith kan zingen, dansen, acteren en ondernemen. Met Will bewijst de zeer belezen ster ook te beschikken over een enorme dosis zelfreflectie. “Je hebt de over-rode-lopers-lopende, flitsende-auto’s-rijdende, strakke-zonnebrillen-dragende, bezoekersrecords-brekende, met sexy-meiden-trouwende, I-am-Legend-pull-ups-doende, kont-wiegende Will Smith … En je hebt mij. Dit boek gaat over mij.” Het boek over dromen, verlangens, gevoelens, strategieën, houding en gedrag van een bange superheld is een inspiratiebron voor iedereen die zijn dromen wil najagen en/of eigen innerlijke wereld wil onderzoeken. Innerlijke kracht en vaardigheden komen voort uit inzicht en vaardigheid. Welke persoonlijkheid zit er achter jouw personage. Waarin vind jij vervulling?  

Rob Meesen