Hoe robots onze economie en democratie gaan redden Marcel Bullinga In 2017 kreeg Marcel Bullinga te horen dat hij kanker had. Op dat moment was hij al meer dan een kwart eeuw de beste futuroloog van Nederland. Hij nam zich …
Mimesis
Afgelopen week werd in ChatGPT een nieuwe functionaliteit geïntroduceerd waarmee gebruikers hun foto’s kunnen omzetten in animatie-achtige illustraties. De sociale media werden overspoeld met afbeeldingen van miljoenen mensen die van zichzelf een action figure of stripfiguur hadden gegenereerd. De servers …
Verandermanie
Verandering is de enige constante, is een veel gehoorde uitdrukking. Veranderurgentie is zeer dominant verankerd in het disruptieve denkmodel van de zakenwereld. Er is volgens Ashley Goodall zelfs sprake van verandermanie. Hij is van mening dat continue verandering gevaarlijk is …
Positronisch brein
Kunstmatige intelligentie is een systeemtechnologie. De impact is vergelijkbaar met die van disruptieve technologieën uit het verleden, zoals de stoommachine en elektriciteit. Omdat kunstmatige intelligentie alomtegenwoordig is, continue verbetering kent en complementaire innovatie mogelijk maakt, is het volgens de Wetenschappelijke …
Superfijne klanten
“In de marketingwereld is de belangrijkste vraag nog altijd hoe klanten te vinden en te binden. Elke strategie om dat voor elkaar te krijgen kost tijd en geld. En beide kun je maar één keer uitgeven”, aldus Jos Burgers. Richt …
Realitycheck vanjewelste
Op As-woensdag kopte De Limburger op de voorpagina ‘Realitycheck vanjewelste na de dolle dagen’. “Vasteloavend is voorbij, maar terwijl Limburg dagenlang ontsnapte aan de realiteit, vormden zich intussen de contouren vaan een nieuwe wereldorde”, aldus de redactie. “Na veertig dagen …
20 vragen & antwoorden over AI
Het aantal boeken dat verschijnt over kunstmatige intelligentie vertoont dezelfde exponentiële curve als de spectaculaire ontwikkeling van deze disruptieve technologie. In de tsunami van recente AI-boeken is het zaak om de exemplaren te lezen van auteurs die al vóór de …
De tijd dringt
Eind 2017 vroeg de ongeneeslijk zieke futuroloog Marcel Bullinga of ik hem wilde ondersteunen bij het schrijven van zijn laatste boek. ‘Iedereen aan de robot’ verscheen in maart 2019 met daarin de zienswijze van de toekomstschrijver hoe robots en kunstmatige …
De kunst van niet kiezen
Danny Mullenders ziet in zijn werk als assessment- en ontwikkelpsycholoog leidinggevenden in complex-dynamische omgevingen ware balanceer-acts uitvoeren. Met wisselend succes. Wat maakt dat de ene leidinggevende zo soepel met complexiteit, onduidelijkheid en dubbelzinnigheid omgaat en de andere helemaal niet? Vier …
BAIbylonische spraakverwarring
Organisaties die AI-systemen ontwikkelen of gebruiken, moeten vanaf 2 februari 2025 zorgen dat hun werknemers ‘AI-geletterd’ zijn. Dit is een verplichting die voortvloeit uit de Europese AI Verordening. Tijdens mijn AI-trainingen en AI-projecten, merk ik dat er een BAIbylonische spraakverwarring …
Wij zijn de tijden. Geschiedenis in crisistijd.
Storytelling is een krachtig hulpmiddel voor ondernemers. In goede én in slechte tijden. Volgens prof. dr. Beatrice de Graaf kan in crisistijd een verhalende vorm van geschiedenis een handelingsperspectief bieden. In haar Huizinga-lezing 2024, die in boekvorm is verschenen, brengt …